El meu regne per un misto

Aquesta vegada us parlaré de Revolta, de Josep Pous i Pagès, un llibre que a tot arreu he vist que qualifiquen com a petita joia de principi del segle XX. I sí, està bé, però no n’hi ha per tant. És la història d’un fabricant de mistos que, quan el govern converteix en monopoli la fabricació i la venda de mistos, prefereix que el detinguin i el portin a la presó abans que deixar el negoci. Tot i que sí que hi puc intuir una mena de revolta del protagonista i una queixa contra el govern i les seves actuacions, trobo que queda reduït a l’àmbit personal. Hi falta una foguerada que posi en marxa les protestes del veïns i amics…

Aquesta novel·la em recorda  les de Josep Maria Folch i Torres, d’una època i unes característiques similars. Què? No us heu llegit La vida i els fets de Justí Tant-se-val i altres delícies com Marcel de Fortià o El drama de sota terra? Aquestes (i moltes altres) obres de Folch i Torres tenen en comú amb la de Pous i Pagès un cert aire de l’època, una clara divisió entre “bons” i “dolents” i, sobre tot, una fantàstica ortografia prefabriana (tot i que en l’edició que he llegit de Revolta està força suavitzada). La diferència és que, no sé ben bé per què, hi ha llibres que sembla que són clàssics i altres que sembla que quedin enquadrats en una meva de literatura pseudojuvenil.

Així, doncs, aquesta vegada seré original. Més que recomanar-vos el llibre que m’he llegit i que, en origen, havia de ser el tema d’aquesta entrada, us animo que us llegiu qualsevol dels llibres de Josep Maria Folch i Torres. En podeu trobar una bona pila a l’edició que es va fer de la Biblioteca Patufet, tots acompanyats d’il·lustracions d’autèntics reis del gènere com Junceda o Llaverias. Jo n’he trobat molts en fires de llibres vells.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s