“Deconstrucció” a la senegalesa…

M’acabo de llegir Bridge Road, de Mamadou Mahmoud N’Dongo, senegalès. I l’experiència ha estat ben estranya. Fins ara, els pocs llibres d’autors africans que havia llegit seguien patrons més estàndard: la narració en primera o tercera persona d’una sèrie de fets. Alguns parlaven d’històries traumàtiques, com ara els infants soldat, i altres recordaven temes històrics…

Fàcil, oi? És el que normalment trobem en un llibre.

En aquest cas, però, l’autor “deconstrueix” la història i ens la presenta en forma de fragments de gravacions, gravacions que s’han fet per investigar un assassinat (tot i que això, al principi, no queda clar). Podreu trobar-ne un comentari més il·lustrat en aquesta web, on s’arriba a dir que N’Dongo fa servir elements d’avantguarda… i la veritat és que sí que em recorda el que vaig estudiar com a literatura d’avantguarda. Una història fragmentada que el lector ha d’estructurar a partir de les veus de diverses persones que parlen sobre un fet.

He de dir que ha estat una experiència interessant, per bé que totalment inesperada, ja que no coneixia l’autor ni la seva obra (aquest llibre forma part de la ràtzia d’aquest estiu, com Le caméléon).

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s