I el ressò de les muntanyes, Hosseini?

M’acabo de llegir And the mountains echoed, de Khaled Hosseini (la trobareu en català com a I el ressò de les muntanyes). Hosseini impecable, com sempre. Ara bé, he de dir que aquesta història, amb una trama i uns enllaços magistrals entre subtrames, no té la frescor i l’autenticitat de les anteriors: Mil sols esplèndids i El caçador d’estels.And_the_Mountains_Echoed

Trobo que en aquesta ocasió vol complicar-ho massa, vol demostrar-nos massa coses, massa coneixements sobre el món: Mallorca, París, Avinyó (és rellevant, que ens porti a Avinyó??), Kabul, Tinos, Estats Units… ens fa passejar per massa llocs, ens fa conèixer massa personatges. El resultat és que toca poc la vida a l’Afganistan, que ens va descriure esplèndidament a les dues novel·les anteriors, i deixa obertes les vides d’uns quants personatges que, en realitat, són secundaris.

Suposo que ja esteu familiaritzats amb la història: dos germans orfes de mare, que s’estimen molt, es veuen separats de ben petits. La noia, de tres anys i poc, no recordarà res de la seva infantesa abans de la separació, mentre que el germà no la oblidarà mai. I és precisament aquesta figura, la del germà, que queda molt desdibuixada, oblidada fins pràcticament al final. I és una llàstima, perquè crec que hauria estat un encert parlar-ne més: l’Abdullah infant té una força i un caràcter que trobo a faltar al llarg del llibre.

Per a mi, hi ha dues parts: la primera, que explica la infantesa al poblet de Shadbargh, la separació a Kabul, la vida de la nena fins que marxa a París, i una altra part, més dispersa, on toca la vida de diversos personatges sense saber ben bé per què. Clarament, aquesta segona part es podria subdividir en llibres més petits i vendre’s per separat. També trobo que en aquesta segona part anem d’una punta a l’altra del món i avancem en el temps una mica “a la tun-tun”.

En resum: és un bon llibre, però després d’haver llegit els dos anteriors m’he quedat amb ganes de més emocions. No he trobat el ressò de cap muntanya…

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s