Beijing Coma

Ma Jian. Beijing Coma.
Editorial Chatto & Windus, 2008. 586 pàgines.
Títol original:
肉之土.
Traductor: Flora Dew.

Aquest llibre tracta el tema de la repressió política que es viu en ambients universitaris a la República Popular de la Xina, i culmina en l’ocupació que els estudiants universitaris van fer de la plaça de Tian’anmen a la primera de 1989, que va acabar amb una repressió duríssima contra tots els participants.

Tot i que el que s’explica en aquesta obra és ficció, la base és històrica, i segurament té molt de cert.

El narrador és en Da Wei, un estudiant que, arran de la repressió de l’exèrcit a la plaça de Tian’anmen, queda en estat vegetatiu durant 10 anys. L’autor opta per combinar els records d’aquest noi amb moments “actuals” de la seva vida. Així, doncs, podem viure pràcticament tota la seva etapa universitària a partir de flaixos, petits relats encadenats que retraten de manera molt viva el procés que va desembocar en l’ocupació. També podem veure la pressió que les autoritats fan sobre els elements que consideren sospitosos (“poc obedients”, podríem dir), i com aquesta pressió, juntament amb el fet de tenir el fill en coma durant 10 anys, fa que la mare del protagonista s’acabi trastocant.

És un llibre interessant, que no es queda només en el paper de l’exèrcit, sinó que també deixa veure la competència entre grups d’estudiants per aconseguir el poder. El final del llibre, malauradament, el coneixem tots…

Una resposta a “Beijing Coma

  1. Retroenllaç: Tian’anmen 1989, de Lun Zhang i altres – L'illa deserta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s