Brothers

Yu Hua. Brothers.
Actes Sud, 2008. 717 pàgines.
Títol original: 兄弟 – Brothers.
Traductors: Angel Pino i Isabelle Rabut.

Una gran, gran novel·la. Molt recomanable, tot i que la versió castellana que se n’acaba de publicar no s’ha fet a partir de l’original, sinó de la versió anglesa (alguna dia en parlarem, sobre les traduccions directes de l’original).

Aquesta història ens fa veure l’evolució de la societat xinesa des de les èpoques de més fervor maoista fins a l’actual, passant per la revolució cultural i les campanyes més “sonades” del govern maoista. Fins aquí, res de nou. El que és innovador és que tot això ho veiem a través de la vida de dos germanastres: un esdevé un triomfador i l’altre és un desgraciat, tot i que, de joves, semblava que la cosa no hagués d’anar ben bé així.

La història s’arrodoneix amb una dona, que tanca el triangle protagonista, tot i que en gran part de l’obra queda en segon pla. Però és important, ja que la seva conducta influirà decisivament en el destí dels germans.

A part d’això, cal dir que hi ha moments de gran dramatisme i, també, moments d’un humor que conté ingredients que pràcticament es podrien incloure en l’absurd. La narració es desenvolupa d’una manera molt fluida i lleugera, i en cap moment la lectura no es fa pesada. Així mateix, el llibre inclou notes dels traductors que ajuden a entendre o contextualitzar determinades frases i anècdotes que apareixen al llibre.

Finalment, crec que cal felicitar no només l’autor sinó també els traductors: ells també tenen part del mèrit que un llibre tan llarg no es faci pesat.

3 respostes a “Brothers

  1. Retroenllaç: Carta als Reis 2013 per a usuaris avançats - L'illa deserta

  2. Retroenllaç: Any nou xinès, literatura xinesa! – L'illa deserta

  3. Retroenllaç: Yu Hua: capacitat camaleònica – L'illa deserta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s