Fifth Chinese Daughter

Jade Snow Wong. Fifth Chinese Daughter 
University of Washington Press, 1989. 246 pàgines.

Títol original: el mateix.


Tot i que la primera edició d’aquest llibre és del 1945, crec que el que explica encara s’aplica avui dia en molts llocs de recepció d’immigració xinesa. El que narra és la infantesa, adolescència i primers passos en la vida adulta de l’autora, Jade Snow Wong, filla d’immigrants xinesos que van arribar a San Francisco a les primeries del segle XX. Crec que avui dia, tot i que amb matisos i dins d’un context històric diferent, hi ha coses que continuen sent vàlides per a les comunitats xineses dites “d’ultramar”.

El període històric en què es mou la protagonista inclou els temps de crisi de finals de la dècada de 1920 i, també, la segona guerra mundial. És curiós veure com es viu a la Chinatown de San Francisco (un ghetto, t’ho miris com t’ho miris) i quin paper tenen els nens com a intermediaris entre els pares (que només parlen xinès) i la societat d’acollida: mestres, metges, etc. Podem veure que la primera generació difícilment s’integra en la societat d’acollida, mentre que els fills representen una barreja de cultures i “surten al món” (o, almenys, ho intenten).

Al mateix temps, aquesta narració és la història d’èxit d’una dona que va lluitar contra unes normes familiars estrictes i tradicionals que reflectien una societat que ja no existia (la xinesa tradicional) i, també, va aconseguir fer-se un lloc en una societat americana en què les dones no tenien la llibertat que tenen ara.

El vaig comprar en una llibreria de la cadena Borders, una magnífica llibreria que podeu trobar a Wall Street, a Nova York. També podeu comprar en línia a http://www.borders.com.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s