A map of betrayal

Ha Jin. A map of betrayal.
Pantheon Books, novembre 2014.
Edició electrònica (equivalent a 305 pàgines).
978-0-307-91160-5[1].JPGHeus ací una història d’espies narrada, sobre tot, des del punt de vista de la família del doble espia. Afegiu-hi unes pinzellades exòtiques (l’espia és un xinès que se’n va a viure als Estats Units) i uns tocs didàctics sobre la societat xinesa. Sacsegeu-ho ben fort i, per rematar-ho, afegiu-hi unes llagrimetes de retrobament entre familiars. El resultat és A map of betrayal, una novel·la que, sense explicar cap gran intriga, aconsegueix arribar al final de la història d’una manera prou digna.
Com podeu llegir al resum del llibre que trobareu a tot arreu, tot comença quan la protagonista obre el diari del seu pare, un agent doble xinès que ha viscut durant molts anys als Estats Units i que, sense voler, ha acabat tenint dues famílies. A partir d’aquí, Ha Jin entrellaça la història de la filla, en temps actuals, amb la del pare, des del moment en què va començar a treballar per als serveis secrets xinesos fent d’espia. A poc a poc, va emplenant forats i anem entenent coses, fins que al final tot queda ben lligat.
A part de la història en sí, una cosa que m’ha cridat l’atenció són les “píndoles informatives” que l’autor deixa caure de tant en tant (sobre tot aprofitant la visita de la Lilian a la Xina) sobre aspectes de la societat o la història xinesa que considera interessants per al lector, com ara la denominació “Old Gold Mountain” per referir-se a San Francisco, el fet que tots els nois d’una mateixa generació tradicionalment tenien una part del nom igual (un caràcter) o els efectes de la col·lectivització al camp. I també aprofita aquestes “píndoles” per fer crítiques concretes i puntuals al sistema actual, com ara la migració interna forçada del boom econòmic o la queixa que si el pressupost militar no fos tant alt es podrien dedicar més diners a coses més útils. En alguns punts, fins i tot hi ha tocs periodístics similars als d’un documental. Cal destacar especialment l’explicació que fa del Gran Salt Endavant i les conseqüències que va tenir per als camperols.
Per tot plegat, podríem dir que la història de l’espia només és una excusa per il·lustrar-nos una mica. És un llibre que, tot i que no és imprescindible, fa de bon llegir i aporta informació sobre la història recent de la Xina. Si us interessa aprendre o refrescar coses, doncs, llegiu-vos-el.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s