El punt, a punt

Bé. Ja teniu un llibre a les mans, o la llista d’estiu preparada (aviat us donarem idees aquí, a L’illa deserta). Fins aquí, és relativament fàcil. Però ara resulta que us falta el complement per excel·lència, el vostre company de lectura més imprescindible, l’element que més variants presenta. EL PUNT DE LLIBRE.

No us heu parat mai a pensar quina mena de punts us agraden més? Jo sí, i crec que he detectat una sèrie de variables que cal tenir en compte:

 • Mida: volem que sobresurti del llibre o no?
 • Gruix: ha de ser consistent i prou o volem que marqui, literalment, on som?
 • Material: cartró? tela? metall?
 • Aspecte: auster? colors cridaners? amb missatge?
 • Sistema de col·locació: intercalat i prou, imant, obertura?

He fet un miniestudi d’una mostra total de 79 punts de llibre diferents que m’ha servit per racionalitzar quina mena de punts m’agraden a mi. Primer en vaig descartar 55 per massa grossos, massa cridaners, massa gruixuts o prims. Després en vaig apartar 20 més, que considero finalistes i que han caigut per algun detall concret (però que podria fer servir). I m’han quedat 5 finalistes, que són els que normalment faig servir. Repassem com són (al final trobareu l’enquesta que hem preparat).

finalistes
Els finalistes, tots ben dignes.

Per a mi, la característica més important és la llargada, ja que no m’agrada gens que els llibres sobresurtin del llibre. Com que formo part del grup de lectors a qui agrada fer servir un mateix punt diverses vegades seguides i cada llibre té una mida diferent, trio punts més aviat curts per evitar-me problemes. El gruix també és important: m’agraden els punts que, quan obres el llibre com un vano, l’obren just per on llegeixes, però em molesten els que marquen el punt de lectura d’una manera massa evident.

Això ens porta, doncs, al material. No m’agraden els de metall per massa gruixuts, ni els de paper o tela per massa prims. Un exemple claríssim és el d’un punt que vaig comprar al Muji (el podeu veure a la foto dels finalistes): és preciós, però la combinació de tela i cartró per reforçar fa que sigui massa gruixut i poc flexible. El meu material preferit és la cartolina gruixuda, un material flexible i durador que es pot imprimir de mil i una maneres.

L’aspecte també me’l miro molt. No m’agraden els punts amb missatge (reivindicatiu, reflexiu… ), i prefereixo que tinguin un aspecte auster, com podeu veure a la foto del TOP 5 que hi ha una mica més avall (en realitat són 4 punts, i un té dues variants). Pocs colors i informació, la justa. I seguint en aquesta línia “austera” no us costarà entendre que no m’agradin els que es fixen amb imants (aquells que porten dues “fulles” que has de introduir en dos punts diferents del llibre) o en forma de passador.

top4
Els meus preferits: el Top 4.

En resum: qui vulgui saber quina mena de punts m’agraden, que es miri la foto d’aquí al costat. Us he de dir que els que faig servir més són els de La Central i La impossible, dues llibreries de Barcelona que molts coneixeu. També trobo especialment bonics els de Nørdica Libros i Edicions del Periscopi, però confesso que faig servir molt més els dos primers. Un detall curiós: veureu que el de La Central porta una ranura que se suposa que fas servir per marcar el full, i això va en contra del que us he dit més amunt. Juraria que fa uns quants anys, quan vaig descobrir aquests fantàstics punts que es fan amb diverses variants i colors, no tenien la ranura. I, en tot cas, no la faig servir.

Bé, jo ja m’he mullat i us he explicat quins punts es fan servir. I vosaltres? Com us agraden? Podeu deixar un comentari al final d’aquesta entrada o fer clic aquí i emplenar la minienquesta que us hem preparat. Participareu en el sorteig de tres exemplars de Sanyan. Una tria, un llibre clàssic de relats curts xinesos (autor: Feng Menglong) que vam traduir la Sara Rovira-Esteva i una servidora directament del xinès al català.*

Teniu dues setmanes per emplenar l’enquesta: el 21 de juliol farem el sorteig i comentarem el retrat robot del punt que haurem fet entre tots. Participeu-hi i compartiu-ho amb amics i coneguts!

 

 

 

 

* Anunciaré els guanyadors aquí mateix al bloc. Si preferiu que no faci públic el vostre nom, n’hi ha prou que ho indiqueu a l’enquesta i us escriuré directament al vostre correu electrònic.

 

10 respostes a “El punt, a punt

 1. Ostres, quin estudi més documentat! La veritat és que abans, quan dedicava més temps a llegir llibres, m’orientava bé sense punt, i els que tenia acumulats eren més aviat per estètica o record. Després, la veritat és que tiro molt dels grans oblidats de l’estudi, els punts de llibre «circumstancials»: el tiquet de la llibreria (clàssic!), el que em posa el llibreter o el bibliotecari, el bitllet d’aquell viatge, la faixa promocional… De vegades, confesso que fins i tot he aprofitat les solapes o he fet coses pitjors (anatema!).

  Del que comentes, coincideixo amb tu que no m’agraden els punts massa grossos, ni tampoc els gruixuts de metall. Però en general i en això, poques manies,

  Ah, i també depèn del llibre, és clar! N’hi ha que demanen ser tractats amb cura i elegància, i d’altres que ja veus que no cal.

  1. Hola!

   Alguna vegada, admeto que havia fet servir la solapa o… que havia doblegat algun full! (confessa, tu també?). Ara ja no em trobo mai sense punt: en tinc tota una pila al costat dels llibres per llegir. 🙂

 2. Gemma

  M’ha agradat el post, però crec que també havies de parlar de l’amplada del punt.
  No m’agraden els punts on la proporció entre amplada i llargada és propera a 1 (els tipus postal), són massa amples. Per mi, el punt ha de ser més aviat allargat.
  Per cada llibre n’escullo un de diferent. És un ritual al que dedico una estona, trec la caixa dels punts, i els remeno una mica fins que trobo el punt ideal.

  1. Mmmm… segurament l’amplada és una cosa que he obviat perquè a mi tampoc m’agraden gaire amples. Si et fixes en les fotos, veuràs que no n’hi ha cap que no sigui allargat. Pel que veig, no ets l’única que guarda punts i els tria segons l’ocasió.

 3. Retroenllaç: Lilladeserta.cat | L'illa deserta

 4. Genial post! L’enquesta ens ha entusiasmat!! Sabeu quins punts de llibre ens agraden a nosaltres? Els de l’editorial Salamandra perquè les fotografies són precioses… 🙂

 5. Retroenllaç: Els punts sobre les “is” | L'illa deserta

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s