Des d’Irlanda, amb amor

BI-July_August2016-coverAquest juliol hem estat uns dies al sud d’Irlanda. Allà, “the grass looks greener on the other side” no s’aplica. Tot és verd. Fins i tot és verda la revista literària que m’he comprat per investigar una mica el panorama abans de fer les compres de rigor.

La revista és The World of Irish Books, i m’ha permès veure quines novetats hi ha, quins festivals es fan, quins premis es donen… i n’hi ha molts, de premis i festivals! Us faig un resum de tot plegat.

Premis, premis, premis

Tot i que no és irlandès, un premi destacat és el Bailey’s Women Prize for Fiction, que com diu el nom està pensat per a dones que escriuen ficció. Aquest any hi optaven dues autores irlandeses: la Lisa McInerney, amb The Glorious Heresies i l’Anne Enright, amb The Green Road. Me’ls he llegit tots dos i he de dir que prefereixo el primer, amb molta diferència (sí, aviat us en parlaré). Al final, els jutges m’han donat la raó i han donat el premi, 30.000 lliures “de res”, a la Lisa McInerney.

Un altre premi destacat, amb un import molt bèstia (100.000 euros!), és l’International Dublin Literary Award (anteriorment Premi IMPAC), que premia una obra de ficció publicada en anglès, incloent obres traduïdes. En edicions anteriors, el van guanyar Gerbrand Bakker i Kevin Barry, que en català ha publicat Raig Verd. Aquest any hi havia obres com A Brief History of Seven Killings, que ja va aconseguir el Man Booker Prize 2015, i Lila. Tots dos els hem comentat anteriorment. Entre els finalistes també hi havia Your Fathers, Where Are They? And the Prophets, Do They
Live Forever?
de David Eggers (eps! a finals de juliol publica llibre nou!) i Family Life, d’Akhil Sharma, que és qui es va acabar enduent el premi i estava a totes les llibreries de Cork que vaig visitar.

Tanco la llista amb el Kerry Group Novel of the Year Award, un premi que no pot competir amb els anteriors en import, però que és una bona etiqueta per enganxar al llibre. Entre els competidors hi havia (again) The Green Road, d’Anne Enright, The Blue Guitar, de John Banville, Beatlebone, de Kevin Barry i The Little Red Chairs, d’Edna O’Brien. El que tenia més presència a les llibreries és aquest últim, però el que ha acabat guanyant el premi és el primer, que a mi tampoc no m’ha semblat tan bo. Curiositat sobre aquest premi: un dels jutges era Gerbrand Bakker, un dels top 10 d’aquest bloc, i ja he tingut a les mans June, que ja s’ha pulicat en anglès. No he estat capaç de comprar-lo: val la pena esperar que surti en català (Raig Verd?).

Party, party, party?

Festival és igual a festa? No sempre. En aquest cas, veig que els certàmens literaris tenen una presència important a Irlanda, i alguns tenen un component formatiu important. No tot és lúdic.

M’ha vingut a la mà el catàleg del festival literari de West Cork, que se celebra a Bantry del 17 al 23 de juliol (encara hi sou a temps!). En aquest festival, a més de les típiques xerrades amb autors, hi ha tallers i seminaris sobre escriptura: com escriure poesia, com escriure per a nens, autopublicació… Per a mi, l’activitat estrella és una xerrada amb en Nick Laird i la Zadie Smith. Uau!

I què més hi ha, a Cork?

Llibreries molt boniques i completes. Cork és una ciutat de 130.000 habitants, i al centre hi ha 4 llibreries “normals” i dues de temes eclesiàstics. Nosaltres vam visitar les quatre primeres, i us en parlarem la setmana que ve.

La setmana que ve? Sí! Com que s’acosta l’estiu, farem un esprint i tindreu una publicació a la setmana fins a finals de juliol i tancarem el mes amb l’esperada llista de deures. De moment, us deixo una foto de les meves compres d’aquests dies…

CompresCork

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s