Lectura electrònica: Kindle

Fa temps que volia parlar-vos d’aquestes eines fantàstiques que són els llibres electrònics. Jo tinc un Kindle (Amazon) des de fa tres anys, i és una de les millors compres que he fet mai. Ara han millorat (encara més) el disseny, i la veritat és que dóna gust llegir amb un dispositiu que et permet fer un munt de coses que et faciliten molt la vida. Tot i que jo només conec el meu aparell, crec que la majoria de coses que us comento tot seguit serveixen per a la majoria de llibres electrònics.

 • És més fàcil llegir llibres “totxos”: si sou dels qui sempre aneu amb un llibre a sobre i ara us voleu llegir Guerra i Pau, segur que us serà més pràctic fer servir un ebook. Pesa força menys. 🙂
 • Ja no cal que marxeu de casa perquè els llibres us l’ocupen tota: hi ha llibres que no aporten gran cosa a la decoració de les parets, i potser ja en teniu prou de llegir-los en versió electrònica.
 • La majoria de llibres electrònics són més barats: sí, el preu es podria millorar, però en alguns casos el preu baixa pràcticament a la meitat de les edicions “no-de-butxaca”.
 • Podeu triar la mida de la lletra, i també l’amplada entre línies o el tipus de lletra.
I ara ve la part del Kindle, que no sé si es pot aplicar a altres aparells:
 • Podeu fer cerques directament al diccionari. Això és especialment útil si voleu llegir en idiomes que no domineu al cent per cent: podeu fer cerques en diccionaris monolingües d’alemany, anglès, castellà, francès, italià, japonès, portuguès i… feu sonar els tambors… XINÈS!!!! Sí, ara ja incorpora el diccionari en xinès! (Això deu voler dir que aviat podrem comprar també llibres en aquesta llengua :-).
 • Podeu comprar llibres en diversos idiomes: més o menys, els mateixos que cobreixen els diccionaris, tot i que em sembla que depèn una mica d’on tingueu registrat el Kindle.
 • Si també llegiu en altres aparells mòbils (iphone o telèfon intel·ligent, ordinador, ipad) podreu sincronitzar la vostra lectura de manera que quan obriu qualsevol dels dispositius anireu a parar just allà on estàveu. Molt útil si et fa mandra agafar el llibre només per dues parades de metro, tot i que heu de tenir 3G o sincronitzar en una wifi.
 • A Amazon us fan una còpia en línia de tot el que contingui el vostre Kindle: llibres, documents que us envieu… tot el que pot entrar allà pot estar al “núvol”. Una còpia de seguretat gratuïta.
En resum, un aparell fantàstic. Si us agrada la comoditat de comprar en línia, directament a la llibreria i sense haver de fer conversions, us recomano qualsevol dispositiu vinculat a una llibreria (Kindle Nook, per exemple). Si sou dels que preferiu aconseguir els llibres i després traspassar-los al vostre dispositiu fent servir alguna mena de software per organitzar la vostra biblioteca digital, us recomano que en compreu un de “lliure” (a la FNAC en trobareu uns quants).

I no em digueu que només us agrada llegir en paper: una cosa no mata l’altra. Hi ha llibres que, perquè tenen una presentació acurada, o perquè són clàssics que voleu tenir a la prestatgeria, sempre preferireu llegir en paper. Un exemple que he llegit recentment és Victus. Però creieu-me: hi ha molts llibres que, un cop llegits, a la prestatgeria hi faran més nosa que servei…

Teniu un llibre electrònic? Expliqueu-me la vostra experiència deixant un comentari en aquesta entrada!

5 respostes a “Lectura electrònica: Kindle

 1. No tinc ni tableta ni Kindle, però això del diccionari xinès sembla interessant (pels que l'estudiem, almenys…). Ara bé, cal tenir Kindle i tablet, o ara una tablet ja substitueix el Kindle? Com ho veus?

 2. Hola, Sinalunya!Aviam… Kindle = ebook. ipad = tablet. Jo parlo del Kindle i de l'ipad perquè són els que conec, però suposo que la majria de coses es poden generalitzar a tots els ebooks i els tablets, respectivament.Un ebook és, bàsicament, un lector de llibres. En general, són més econòmics que les tablets, sobretot si parlem de l'ipad. Cada ebook té característiques específiques, però la majoria incorporen diccionaris i et permeten llegir llibres i pdf.Les tablets són tota una altra cosa. No substitueixen l'ebook sinó que, en certa manera, l'inclouen: Amazon, per exemple, a més de fabricar i vendre el Kindle té una aplicació de lectura que pots descarregar-te en una tablet i que et permet llegir i sincronitzar la lectura amb el Kindle, si en tens. Pel que fa al diccionari de xinès, cal puntualitzar que, de moment, a mi m'ha aparegut a l'aplicació de lectura de Kindle que tinc instal·lada a l'ipad. No he intentat descarregar-lo al Kindle perquè, almenys en el meu, que és vellet, alguns caràcters es veuen una mica borrosos. Per aquest motiu, el que llegeixo en xinès ho llegeixo des de l'ipad amb l'aplicació del Kindle. Una mica complicat, ho sé…Les tablets, a part de permetre't llegir, t'obren tot un món de possibilitats, ja que et pots descarregar un munt d'aplicacions per a mil i un propòstis diferents, des de processadors de textos fins a aplicacions per practicar el xinès, diccionaris diversos (aviat us comentaré el Pleco), milers de jocs o ràdios que funcionen via 3G o wifi i que et permeten captar emissores de tot el món. Així mateix, hi pots tenir música, fotos (sí, ja no cal anar amb els àlbums amunt i avall per ensenyar les fotos de les vacances) i moltes altres coses que ara no em vénen al cap.Ja veus que serveixen per a coses diferents. Segons el que vulguis fer, t'anirà millor una cosa o l'altra.Per cert: algú té experiència en la lectura digital amb altres dispositius? El Sony què tal va?

 3. Acabe de descobrir el teu bloc, i ha estat una sorpresa molt agradable.Tinc un Kindle Keyboard (internacional: és a dir, comprat als EUA a través d'Amazon) des de fa dos anys, i em sembla un molt bon aparell i el servei d'Amazon és bastant bo, tal com comentes — només fallen en algunes conversions de formats i codificacions.Tinc diversos diccionaris (per a lectura i consulta) i fins i tot he aprés a fer documents .mobi. No m'agrada que el meu model no dispose d'accents i apòstrofs per a fer les notes; i que la tipografia dels .mobi no m'acaba d'apanyar. Però tampoc són mancances definitives. (Sí que seria un gran pas que tingueren opció de connectar-los un teclat, però no sembla que en el sector estiguen pensant en res d'això.)Quant al que comentes sobre els documents de distribució «lliure» o quasi, n'hi ha un fum de lectura possible gratuïta o a molt bon preu en la xarxa. He de dir que el format que més m'agrada és el PDF, així que fent servir l'Open Office (o el Libre Office) em convertixc llibres i articles al format en PDF que més m'agrada: lletra Georgia; grandària 14; format de full B6 (ISO) sense marges.

 4. Hola, Tècnic!Moltes gràcies pel comentari. Veig que tenim el mateix Kindle. El dia que peti, trobaré a faltar el teclat… snif, snif…Aviam: documents mobi. Jo els faig amb el Calibre. Funciona bé. I jo prefereixo aquest format abans que el pdf, ja que em permet ajustar la mida i el tipus de la lletra. Pensa que jo combino la lectura en el Kindle amb l'iphone (trajectes curts) i l'ipad (a les fosques, quan poso el nen a dormir :-)) i llegir un pdf en pantalles petites és com una agonia… Ara bé, veig que tu ja ho tens molt apamat, això dels pdf…

 5. Anònim

  Tinc un Kindle i em va molt bé. El faig servir cada dia. Efectivament té molts diccionaris… però encara no té un diccionari català!!I no sembla pas que tinguin pressa per incloure'l.Paciència… com sempre.Ferran

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s