Becoming Michelle Obama

Becoming

Avui us vull parlar de Becoming, el llibre de memòries de Michelle Obama. M’esperava una lectura llarga i un pel tediosa, però com que diuen que darrere d’un gran home hi ha una gran dona…

Doncs això. Per Reis m’havien regalat el llibre i vaig preparar-me per atacar. I la veritat és que és encara més interessant del que m’esperava. Per començar, no està escrit perquè ho llegeixin els entesos en política, sino que està pensat per al públic general. Crec que el fet d’explicar la vida de Michelle Obama va més enllà d’un exercici de narcisisme, i que hi ha la intenció de fer arribar un missatge positiu a la gent americana. Concretament, als afroamericans. Sembla que digui: “Si jo puc, tu també”.

Perquè Michelle Obama no ve d’una família rica. Ni blanca (ja em disculpareu l’obvietat). Ni especialment ben situada. És, doncs, en bona mesura, un cas molt destacat del “somni americà”.

Què hi trobareu, a Becoming?

Becoming està dividit en tres parts, que ens mostren:

  • Infantesa i estudis universitaris.
  • Primeres feines i inicis amb Barack Obama.
  • Vida política i com a primera dama.

És molt important fixar-se en tot el que diu a la primera part, quan ens explica la seva vida al South Side de Chicago. Important, també, veure la societat dels anys 60 que ens retrata. La situació dels afroamericans. Com la gent que tenia un mínim de diners i possibilitats anaven marxant del barri, on quedaven només gent sense recursos. Una mena de procés invers a la “gentrificació”.

Per què és tan important, això? Doncs perquè tot això reflotarà quan arribem a la tercera part. Arribats en aquest punt, Michelle Obama reflexiona sobre el seu passat, les oportunitats que ha tingut, i com retornar una part de la seva sort a la societat. Veureu que la majoria de les actuacions que va fer com a primera dama tenen a veure amb mancances que havia detectat de jove.

A més de tot això, trobareu una segona part més turbulenta, per dir-ne d’alguna manera. Trobareu una advocada, mare de família, que lluita per conciliar vida laboral i familiar. Una dona que, gràcies a l’ajuda de la seva “xarxa social” més propera, pot continuar treballant mentre el seu home és lluny de casa. Aquesta part no és massa diferent del que veiem la resta de dones treballadores, però és bo de veure que fins i tot els que sembla que ho tinguin tot també han passat per aquí.

Conclusió: bon llibre

En resum, és una història molt ben explicada. Escrita perquè ningú digui que no se la llegeix perquè és massa espessa. Per a mi, han trobat el punt just. Suposo que no ho ha escrit tot ella, però l’equip redactor ha treballat molt bé i fa que la veu soni molt propera.

Si voleu llegir-vos Becoming en català, també ho podeu fer. El va publicar Rosa dels Vents, amb un equip de traductors entre els quals destaca l’Anna Llisterri, de qui ja he llegit prou coses com per dir que la traducció serà de qualitat. Si, per altra banda, voleu llegir més sobre els Estats Units, ara en la banda de la ficció, proveu Canteu esperits canteu o A book of American Martyrs.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s