Avui us vull parlar de Benvinguts a Amèrica, un llibre que, tot i ser molt breu, està carregat d’emocions. No havia llegit mai res de Linda Boström Knausgård, i m’hi estreno amb aquesta publicació de l’editorial Les Hores, traduïda per Carolina Moreno Tena, traductora que comença a tenir presència als meus prestatges.
He de dir que quan vaig rebre el llibre vaig pensar que era molt molt curt, i no tenia clar que amb tan poques pàgines em pogués arribar clar el missatge. Doncs sí que ha arribat.
I és que, a diferència de l’altre Knausgård, que necessita milers de pàgines per explicar-nos coses, l’autora de Benvinguts a Amèrica escriu de manera directa i concisa. No, el llibre no ofereix un argument recargolat ni dona mil voltes per fer-nos arribar a lloc. En 88 pàgines no hi ha espai per amagar-hi res, ni per allargar-se quan no cal. I això és un gran què, perquè hi ha llibres que no caldria que fossin tan llargs.
Què hi passa, al llibre?
Tornem a l’element que ens ocupa. La protagonista, l’Ellen, té 11 anys i no parla. No és que sigui muda, no: no parlar és una decisió conscient. És una reacció a la mort del seu pare, ja que creu que la seva mort és culpa d’ella: ho havia demanat a déu.
Així, ens trobem en una situació en què els tres membres restants de la família (mare, germà i Ellen) reaccionen a la mort del pare d’una manera o altra. O, més ben dit, continuen la seva vida sense el pare. Ara no us diré pas si estan contents o no, amb aquesta mort. Però sí que us he de dir que no us podeu quedar amb la mudesa de la nena, que, en realitat, diria que només és un pretext per fer-nos indagar què hi ha al darrere.
Perquè el que hem de veure és quins motius tenia la nena per demanar la mort del pare. Quina era la situació a casa mentre ell va ser viu. Com es comportava i què implicava per a la nena i per a la resta de la família. I veureu que, al final, el comportament de l’Ellen no és, ni de bon tros, el tema principal del llibre.
En definitiva, és una història molt ben tramada, amb frases no excessivament llargues que et fan avançar a batzegades i que et van colpejant fins que arribes al fons de la qüestió. Com quan els ferrers donen forma a un objecte sense sentit, fins que podem veure de què es tracta en realitat.
Aquest em cridava l’atenció, però que sigui tan curt et diria que em fa una mica de mandra… en part perquè pagues un conte a preu de llibre de 1000 pàgines… no ho negaré. Em resulta interessant el que expliques, però he de dir que em sembla que actualment hi ha moltes històries així. Encara que l’argument probablement no hi tingui res a veure, però m’ha fet pensar en ‘Idaho’ de la mateixa editorial, que em va agradar força.
Hola, XeXu,
Sí, és molt curtet, però suposo que també deu ser més econòmic que un de totxo. No tenen pas el mateix preu… 😀
Per altra banda, potser sí que té alguna cosa d’Idaho, però diria que aquest és més contundent. A Idaho hi ha temps per anar descobrint a poc a poc què ha passat, mentre que en aquest no hi ha espai per a això. I, de fet, diria que té la llargada justa: si fos més llarg seria molt difícil de mantenir el ritme i de pair!
Dit això, cadascú té els seus gustos i hi ha moltes, moltes coses per llegir!
S