Resultats de l’enquesta sobre hàbits lectors

Fa un parell de mesos vaig fer una entrada en què comentava quins són els meus hàbits lectors i llançava una enquesta per saber quins són els vostres. La idea era recollir informació, analitzar-la i compartir-la amb vosaltres d’una manera mitjanament ordenada. A part d’això, vaig anunciar un sorteig entre els participants de l’enquesta (per a això, s’havien d’identificar correctament). Finalment, 190 dels 215 participants es van identificar i han participat en el sorteig de dos llumets de lectura. He identificat les guanyadores a Instagram i a Twitter, o sigui que ara toca passar al que us puc donar a tots: la informació.

Temps de lectura

Comencem amb el temps que dediquem a llegir. Com us vaig dir, jo llegeixo cada dia, i en un dia normal llegeixo entre una hora i una hora i mitja. En el cas de l’enquesta, el 87,9% llegiu cada dia i el 4,2% llegiu un cop per setmana. Fora dels blocs que vaig marcar jo, la resta és una gran varietat de respostes:

  • gent que voldria llegir cada dia però no pot per feina o estudis;
  • gent que llegiu molt però que no podeu triar què llegiu (són lectures de feina o estudis);
  • gent que llegiu molt a ratxes, com per exemple quan esteu de vacances;
  • gent que llegiu 2-3 dies a la setmana…

Pel que fa a la quantitat de temps diari, la resposta amb més èxit (96 persones) és que podeu llegir entre 30 i 60 minuts, i una cinquena part (que no és poc) llegiu per sobre de l’hora.

I aquí entrem en el moment del dia que més us agrada llegir. En aquesta pregunta podíeu donar més d’una resposta i hi ha una mica de sidral per a l’anàlisi. En general, veig que si faig lloc a “Altres” el sistema permet tantes opcions que costa d’interpretar el resultat. Us reprodueixo la part del gràfic que conté les opcions més votades.

En tot cas, sembla que la majoria llegiu a l’hora d’anar a dormir, mentre que també hi ha afortunats (gairebé la meitat) que trobeu un moment a mitja tarda. Aquí és molt interessant veure els comentaris de “Altres”. Com he dit, és un embolic per al gràfic, però si llegim les respostes d’una en una, podem veure coses com aquestes:

  • gent que entre setmana llegiu poc i en cap de setmana, molt;
  • gent que aprofiteu els desplaçaments en metro o bus;
  • gent que llegiu a totes hores.

Sembla un patró força clàssic, oi? Aprofitar els desplaçaments cap a la feina, llegir poc entre setmana (tenim menys temps lliure) i més al cap de setmana i els que, com jo, aprofitem qualsevol moment per llegir.

I quan tenim temps… on llegim?

Si fem cas de les cinc opcions que us he posat jo, guanya amb diferència la lectura còmoda en un sofà o butaca. A partir d’aquí, al camp de resposta lliure hi ha una gran varietat de respostes, moltes de les quals inclouen llegir al llit.

Entre les opcions obertes, algú deia que llegeix a tot arreu menys pel carrer, i altres fent un cafè en alguna cafeteria. La lectura a la platja té pocs adeptes, i tampoc hi ha gaire gent que digui que llegeix mentre espera que els fills facin les extraescolars (ho comento perquè jo he llegit moltes hores, amb aquest sistema!). I sí, hi ha hagut dos valents que han admès que llegeixen al lavabo: no patiu, no esteu sols!

Ui, com agrada llegir en paper!

Una altra de les preguntes que us feia és quin format feu servir per llegir. Si feu números, veureu que hi ha gent que llegeix amb més d’un format, però gairebé tothom llegeix en paper: dels 215 participants, 206 ho fan. Tot i així, no podem menysprear el format electrònic: els ebooks autèntics tenen 68 lectors, i si hi afegim tauletes i mòbils pugem fins a 107. És a dir: la meitat dels enquestats llegeixen en pantalla en un moment o altre.

El que queda més baix és l’audiollibre: només 10 persones diuen que el fan servir. Sembla que en aquest format li costa arrencar, i segurament quan algú vol escoltar contingut sobre llibres tira de podcasts.

Llibre, libro, book, livre, libro, bog, 书

Sí, llegiu en diversos idiomes. De fet, molt pocs dels enquestats llegiu en una única llengua. Aquí podeu veure-ho:

Com deixa clar la gràfica, la combinació de lectura més freqüent és català+castellà, que és gairebé el 44%, i alguns llegiu en aquests dos idiomes i un o dos més. Això no em sorprèn gens en un entorn com el nostre, en què els llibres en català i castellà conviuen a les taules i les prestatgeries de gairebé totes les llibreries. El que m’ha sorprès més, però, és que un percentatge força alt llegeix en anglès (per sobre del 30%, si sumem les combinacions en què apareix aquest idioma). I m’ha sorprès perquè quan volto per Instagram em fa la impressió que se’n ressenyen ben pocs, de llibres en anglès (qui sap, potser els enquestats que llegeixen aquests idiomes no fan ressenyes).

Per tancar el bloc dels idiomes, us copio tot seguit la gràfica on podeu veure, en nombres absoluts, quanta gent llegeix en els de més presència a les respostes. No cal gran explicació, oi? Pràcticament tots llegiu en català, la gran majoria també ho feu en castellà i a continuació ve l’anglès. A l’altre extrem, 1 llegeix en xinès, 1 en euskara i 2 en rus.

També volia comentar que, en el cas de l’anglès, alguns comenteu que llegiu articles o textos que tinguin a veure amb la feina, però no el marqueu com a llengua de lectura en temps lliure.

Lectura activa?

Una altra de les coses que preguntava és si reforceu la lectura amb accions que us ajudin a situar-vos en context. Si fem una ullada a les quatre opcions que us donava, dos terços dels enquestats investigueu temes o personatges rellevants, mentre que gairebé la meitat utilitzeu el Google Maps per situar-vos en el context físic del tema. I també hi ha un grup de gent que prefereix no utilitzar cap eina d’acompanyament de la lectura i preferiu fer valer la imaginació.

De tota manera, com en el cas de la pregunta sobre els llocs on llegiu, hi ha hagut respostes fora d’aquestes quatre opcions, la majoria de les quals volten entorn de l’autor: llegir-ne la biografia, buscar-ne altres obres o, fins i tot, buscar entrevistes que se li hagin fet.

Fa 30 anys que tinc 20 anys

Quan llances una enquesta d’aquestes, tirada a la immensitat de les xarxes socials, no saps com serà la gent que et respondrà. En aquest cas, no he volgut fer preguntes excessivament personals perquè, entre altres motius, tampoc estic preparada per analitzar les respostes a fons, fer correlacions entre característiques personals i hàbits diversos. Seria molt interessant, oi?

De moment, ens conformarem amb veure que l’enquesta ha arribat a gent de diverses franges d’edat. Podríem dir que una mica més de la meitat està entre els 30 i els 50 anys, que diria que conforma la majoria dels seguidors dels meus comptes a les xarxes, però el grup de 50 en amunt també hi té una presència notable i fins i tot tinc respostes de gent per sobre dels 70. Gràcies a tots per participar-hi!

Gràcies, gràcies!

Bé, això ha estat un comentari, una mica maldestre, si voleu, de les respostes que 215 persones em van fer arribar a través d’un formulari-enquesta. Si ho miro més a fons, segur que trobaré més coses, però no he volgut entretenir-ho més perquè, de vegades, si vull fer molt bé una cosa l’acabo no fent. No descarto analitzar aspectes més concrets més endavant, però de moment aquí teniu la imatge general.

Agraeixo molt la participació de tothom, i també la difusió que en vàreu fer a les xarxes. Si teniu qualsevol comentari, no dubteu a posar-lo a sota i parlem!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s