Balanç de lectures del 2022

Fa uns dies us comentava a Instagram els llibres que més m’han agradat el 2022. Són els de la foto:

La classificació seria aquesta:

 1. Guilleries, de Ferran Garcia
 2. I del cel van caure tres pomes, de Nariné Abgarian
 3. Le ossa parlano, d’Antonio Manzini
 4. La trena de l’àvia, d’Alina Bronsky

Teniu el comentari complet d’aquests llibres en aquest post d’Instagram, però el que voldria comentar aquí és com o què he llegit durant el 2022.

Balanç i anàlisi

Les 1.031 pàgines del quartet triomfador de l’any són les millors de les 26.257 pàgines que he llegit enguany, una quantitat similar a la del 2021 (26.111), repartides en 93 llibres (exactament els mateixos que l’any passat). Si fem una ullada al nombre de pàgines, veurem que el meu “llibre mitjà” en té 287 i que la llargada es dispersa en tooots aquests puntets de la gràfica.

Sí, hi ha 5 totxos per sobre de les 700 pàgines, però la gran majoria de llibres estan per sota de les 500 i la mitjana és de 287 pàgines per llibre. El més llarg és de 1.188 i el més curt, de 44: són els breus de Camilleri, que han sigut 9. Parlant de Camilleri, ha estat el més llegit, i l’altre autor que he repetit és Ferran Garcia, de qui he llegit 2 històries; la resta són tots d’autors diferents.

Aquest any, tres dels quatre llibre que més m’han agradat els he llegit en català. Suposo que és normal, perquè és l’idioma en què llegeixo més. Si mireu la gràfica, veureu que a continuació, a força distància, hi ha l’italià. Us he volgut posar també la gràfica de l’any passat (la de l’esquerre) per comparar: català i italià han augmentat quota en detriment dels altres idiomes. Espero poder-ne afegir algun altre el 2023.

Igual que l’any passat, la manera de mantenir el català en pràcticament la meitat és seguir aquest patró de lectura:

 • Llibre en català
 • Llibre en un altre idioma
 • Llibre en català
 • Llibre en un altre idioma
 • … i així ad eternum

Si en lloc de veure-ho per idiomes de lectura ho voleu veure des del punt de vista d’obres originals o traduccions, el resultat és aquest:

Són números molt similars als de l’any passat (la traducció estava en el 41,9%). Com ja comentava aleshores, intento llegir sempre en versió original, però està clar que hi ha obres que he de llegir traduïdes. En general, el castellà i el francès els faig servir per accedir a altres literatures mitjançant traduccions. En canvi, en anglès i italià bàsicament llegeixo obres originals. Finalment, en català llegeixo de tot.

Per acabar, us ensenyo un gràfic que il·lustra els idiomes d’origen (i per tant, la literatura d’origen) dels llibres llegits. Aquí hi ha més dispersió, tot i que continuo amb poques literatures asiàtiques i africanes i, en general, de l’hemisferi sud (hi haurem de posar remei).

Si us hi fixeu, veureu que italià, català i anglès són els idiomes originals que més he llegit, mentre que la resta queda molt repartida. Aquest any hi ha més idiomes i literatures representades: han sigut 17, mentre que l’any passat van ser tretze.

Objectius: repàs i proposta

L’any passat em vaig fer els propòsits següents:

 • Mantenir la ràtio català/la resta: fàcil.
 • Llegir més literatura xinesa: relativament fàcil.
 • Afegir idiomes de lectura (un us l’espereu, l’altre no): difícil perquè fa molta mandra!
 • Llegir una sèrie d’autors que és imperdonable que encara no hagi llegit:
  • Arthur Conan Doyle
  • Agatha Christie
  • Virginia Woolf
  • Maria Aurèlia Capmany

No és cap gran sorpresa: n’he complert molt pocs! He complert el primer, he llegit un llibre d’Arthur Conan Doyle i m’he estrenat amb Virginia Woolf, però no he fet res de la resta. Vist això, no sé si és bona idea marcar-se cap objectiu per a l’any que comença, però estic treballant en alguna mena de repte personal que espero penjar aviat a Instagram.

Espero que vosaltres compliu els vostres!

ACTUALITZACIÓ: m'acabo d'adonar que durant gairebé tres anys he participat en una lectura conjunta que no he computat. Es tracta de "Sueño en el pabellón rojo" i té 2.358 pàgines. Això vol dir que caldria afegir-hi entre 700 i 800 pàgines. Però bé, ara que ja ho tenim tot enllestit, no ho tocarem...

2 respostes a “Balanç de lectures del 2022

 1. Un bon resum, ja en vam parlar, i tret de les llengües de lectura, els números són força semblants als meus. Em fa gràcia veure que tu tens més extrems, però al final el número de llibres i les pàgines no difereixen gaire. I el llibre tipus tampoc. Però jo només he llegit dos llibres per sobre de 600 pàgines, i en canvi no n’he llegit gaires per sota de les 100. La màgia de l’estadística, hahaha.

  Aquest any no m’he fet cap repte ni propòsit formal, només el de no participar en tants reptes i no obligar-me tant a complir premisses. Ja veurem com surt. Això sí, oficial que els Reis em porten Jane Eyre, que aquest sí que m’he marcat llegir-lo al 2023, com saps. Si compta com a propòsit, aquest és en ferm. Espero no penedir-me’n…

 2. Sí! Tenim números similars! 🙂

  Soc més d’extrems, jo, sobretot per la banda de dalt. Tinc algun totxo al prestatge, però els més curtets del Camilleri ja me’ls he acabat. 😦

  Estic intrigadíssima per veure què et sembla la Jane Eyre. No crec que sigui com per penedir-se’n, però està clar que no li agrada a tothom per igual, o no hi veiem les mateixes coses. Jo, com deia a l’entrada, em faré un repte a mida (hi estic treballant, ja us el compartiré… ).

  S

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s