Si no fos que Ievgueni Zamiatin va escriure Nosaltres abans que
- Orwell escrivís 1984
- Huxley escrivís Un món feliç
pensaria que se’ls ha copiat. Així, doncs, és veritat que Nosaltres va servir d’inspiració a autors que la fortuna ha fet molt més coneguts? Que autors tan coneguts com Orwell i Huxley no van inventar la roda de la distòpia?
Jo he llegit 1984 i Un món feliç, i tots dos em van agradar (el segon, més que el primer). Però us juro que si us llegiu Nosaltres trobareu tots els elements d’aquests dos llibres tan coneguts en un de sol. I, per postres, he de dir que no sembla que el llibre fos escrit fa gairebé cent anys: és igual d’actual que si l’haguessin escrit ara.
La base del llibre és que en D-503, un enginyer aeroespacial, viu en una societat totalitària i uniforme on ningú (en teoria) amaga res de ningú, viuen en edificis transparents, la gent no té iniciativa i no qüestiona les ordres del govern. Fins que, un dia, coneix una noia diferent, algú que no compleix sempre les normes. I, a partir d’aquí, en D-503 es planteja tota una sèrie de coses, deixa de ser el “número” que era (“tots som números”, diu al principi) i comença a actuar seguint la seva pròpia consciència. Però… serà capaç d’arribar fins al final?
Vist aquest argument, si tenim en compte que Zamiatin va escriure aquest llibre l’any 1920, a Rússia, poc després de la revolució de 1917, no us estranyarà que acabés essent marginat i castigat i que el llibre fos censurat. Ara, nosaltres el podem llegir gràcies a Males Herbes, que ens el porta amb el format verd habitual i amb traducció de Miquel Cabal Guarro, de qui també hem comentat La muntanya de la festa.
Mala persona. De moment anava trampejant aquest any perquè tinc 80 llibres esperant per llegir, per Reis, com sempre, en van caure una pila. Anava dient que aquest no, aquest altre tampoc… però aquest no el puc deixar passar amb aquestes credencials…
Espero que els 80 no els tinguis físicament al prestatge. 😁
No sóc mala persona, són els escriptors i editors, que m’inciten a consumir…
I jo us incito a vosaltres. Hahaha!
A mi em va encantar! És lúcid i revolucionari 100 anys després de ser escrit. Això només ho aconsegueixen els grans.
Sí, tens raó. El llibre ha envellit molt bé. Però veient el que escriu, no m’estranya que a la URSS el censuressin…
Retroenllaç: Sant Jordi: compreu traduccions de qualitat
Retroenllaç: Sant Jordi: compreu traduccions de qualitat – Ampersand
Retroenllaç: Sant Jordi 2021: els carrers seran (sempre) nostres! – L'illa deserta