Anys i anys, per molts anys!

… volem que súper t’ho passis,
bufis fort i les apaguis!
… I per molts aaaaanys!

Això és el que hauríem pogut cantar ja fa uns dijous als editors que celebraven el seu cinquè aniversari: Edicions del Periscopi, Males Herbes i Raig Verd (per ordre alfabètic) es van confabular per celebrar junts el seu primer quinqueni d’activitat editorial. Aquesta entrada se m’havia quedat enganxada, però més val tard que mai, oi? Som-hi!

Aniversari-editorialLa trobada va començar amb un bon pica-pica i va seguir amb breus parlaments de diverses persones que, d’una manera o altra, han estat implicats en els projectes o els han seguit de prop. Per anomenada i visibilitat mediàtica destacaven l’Anna Guitart, presentadora dels discursos, i Màrius Serra, que va trencar el gel fent el primer parlament. Hi havia altres editors, escriptors i gent coneguda, però jo voldria destacar la participació senzilla i fresca de tres persones: la Núria Iceta, editora, l’Anna Arranz, llibretera, i en Ferran Ràfols, traductor, que van parlar-nos de la seva relació amb els editors que celebraven festa. No sempre és fàcil fer un discurs de “felicitació” que sàpiga cantar les virtuds de la gent sense caure en l’exageració, i ells tres ho van aconseguir. Cal destacar la presència important de traductors: totes tres editorials reconeixen la importància de la seva feina, cosa que no fa tothom. Podríem dir que ells representen el col·lectiu ocult de professionals que contribueixen a la producció d’un llibre (correctors, dissenyadors, impressors i molts altres que em deixo).

Un cop acabats els parlaments començava la música, però servidora funciona en horari infantil i no s’hi va quedar, o sigui que la crònica l’haurà de fer un altre…

Només vaig trobar a faltar una cosa: alguna menció als lectors. Els humils lectors, els invisibles lectors, a qui també caldria recordar en ocasions com aquestes. Per una banda, els lectors també celebrem que les editorials que ens agraden facin anys i ens continuïn aportar teca per llegir. D’altra banda, però, sembla que ningú sigui conscient que som nosaltres, amb els nostres diners i les nostres compres, els qui mantenim viva la flama de la lectura. Oblideu-vos de l’ADMINISTRACIÓ, que tant va aparèixer durant les intervencions, i penseu més en qui us llegim i, en el fons, fem moure la màquina.

Per acabar, voldria fer un petit resum de les coses que més m’agraden de cadascun dels homenatjats. A veure si algú altre hi coincideix:

Col·lecció de Raig VerdRaig Verd

 • Aquesta editorial té les millors portades del panorama català, amb una menció especial a Les pereres fan la flor blanca. Felicitats al professional en qüestió!
 • Així mateix, m’ha permès accedir a Gerbrand Bakker, un dels escriptors de qui més he gaudit darrerament (Jo Nesbø a part, evidentment). De fet, trobo que el millor llibre que Raig Verd ha publicat és A dalt tot està tranquil, traduït per Maria Rosich.
 • Aplaudeixo la creació d’aquesta segona línia de no-ficció, Ciclogènesi, en què destaca l’obra de Svetlana Aleksiévitx.

Edicions del PeriscopiEdicions-Periscopi

 • Les seves portades són originals i trencadores: mai no havia vist el resum del llibre a la portada.
 • Dins de la tria que molts cops s’allunya del panorama europeu, jo em quedo amb Ànima, de Wajdi Mouawad, un dels primers llibres que vaig llegir d’aquesta editorial i que més m’ha afectat en els darrers anys.
 • Pel que fa als autors de casa, em quedo amb Albert Juvany i El silenci del far, un dels llibres que més bona puntuació han aconseguit en aquest blog.

Males-HerbesMales herbes

 • No em podeu negar que els seus petits llibres verds, com missals fora d’església, són un material addictiu i que fa de molt bon identificar i agafar.
 • De tot el que els hi he llegit d’autors catalans, em quedo amb Aventures i desventures de Joan Orpí, de Max Besora, del qual parlarem ben aviat.
 • Els estaré eternament agraïda per haver traduït al català El passat i els càstigs, de Yu Hua, un autor que fa olor a Nobel i que la Carla Benet va traslladar al català magníficament.

Com podeu veure a les fotos, aquesta gent m’omple les prestatgeries que dóna gust (no són els únics, però ocupen força espai). En resum, nois, continueu publicant… tot i que sou la meva ruïna.

2 respostes a “Anys i anys, per molts anys!

 1. Són algunes de les grans editorials que tenim a casa actualment. Publiquen amb criteris de qualitat o de línia editorial, que res té a veure amb els criteris del gegant Planeta que va engolir el Grup 62, encara que d’aquests també trobem bons llibres, és clar. Tanta qualitat publiquen, que selecciono bé les lectures que en faig, perquè de vegades són massa. Però quan els he llegit, n’he quedat content. Per mi els més curosos són Periscopi, i confio molt en el seu criteri editorial. Raig Verd no l’he llegit tant, ho he de dir. I Males Herbes va a la seva, els seus llibres no sempre m’han agradat, però els admiro per la seva valentia, i perquè tenen la seva línia i són fidels. Tots fan molt bona feina, i sóc conscient i objectiu quan dic que si a mi no m’agrada un llibre no vol dir que no sigui bo ni mereixi ser llegit. Els gustos dels lectors són imprevisibles, oi? Coincideixo amb tu, som invisibles, però som essencials. No crec que a les editorials els sobrin els diners com per poder permetre’s no tenir lectors, així millor que ens tinguin en compte, però d’alguna manera, ja ens tenen en compte publicant tan bé.

  M’hagués agradat ser-hi, però tenia una reunió aquell dia. M’havia plantejat anar-hi i la meva parella m’hi va encoratjar, però al final vaig ser assenyat. Per cert, l’altra editorial que ho peta és l’Altra de l’Eugènia Broggi. Encara no tenen 5 anys, però la seva producció és molt notable també.

  1. Tens raó: són editorials diferents, que s’adeqüen a gustos diferents. I no són les úniques bones, és clar, però com que feien l’aniversari…

   Jo també segueixo L’altra, però no tant. Trobo que publiquen força autor anglosaxó i això, si puc, ho llegeixo en anglès… però els llibres fan molt bona pinta, està clar. I publiquen el Premi Documenta, que no és poca cosa!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s